Deze website maakt gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Lees Meer
Akkoord
Zet cookies uit

BREAKING NEWS

Oprichter Daka Sport Peter Dankaart overleden


In alle rust en te midden van zijn dierbaren is op 24 juli 2017 Peter Dankaart overleden. Moegestreden tegen de ziekte die zich de afgelopen maanden steeds heftiger openbaarde heeft Peter op 74-jarige leeftijd afscheid moeten nemen van het leven. Een strijd die hij niet kon winnen en daardoor ondragelijk werd voor een man die ‘altijd winnen’ als levensmotto had. 

 

In de ruim halve eeuw dat Peter Dankaart, samen met zijn vrouw Anke en hun kinderen Esther, Patricia en Jan Peter actief is geweest in de Nederlandse sporthandel, heeft hij zich ontwikkeld tot – volgens velen in de branche – één van de beste, meest gedreven, gepassioneerde en op de toekomst georiënteerde ondernemers en entrepreneurs in de sportdetailhandel. Passie en gedrevenheid die tot uitdrukking kwamen in zijn niet aflatende drang om altijd nummer 1 te worden. Een mentaliteit die hij zichzelf oplegde en ook verlangde van zijn gezin en medewerkers.

 

Mede dankzij deze mentaliteit groeide DAKA Sports vrijwel vanaf de oprichting in 1965 uit tot een uitstekende leerschool voor iedereen die, evenals Peter, het hoogst haalbare in zijn of haar vak wilde bereiken. Een broeinest van talent dat in de afgelopen vijf decennia vele succesvolle professionals in het sportvak heeft voortgebracht. Mensen die niet zelden carrière hebben gemaakt op hoge posten bij gerenommeerde sportmerken en retailbedrijven. Dat hij hierdoor soms de prijs betaalde als goed opgeleide mensen zijn bedrijf verlieten om hun carrière elders voort te zetten, vond Peter niet altijd gemakkelijk, maar accepteerde hij als een gegeven.

 

De niet aflatende drang om altijd te willen winnen was bij Peter niet ingegeven uit financiële motieven, maar “om als mens en bedrijf gewoon in alles de beste te zijn”, zei Peter twee jaar geleden in een interview met SPORT PARTNER, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van DAKA Sports. Het altijd ‘de beste’ willen zijn hield Peter overigens niet voor zichzelf, maar wenste hij ook anderen toe. Daarom besloot hij in 2015 om het jubileum van zijn bedrijf te vieren met een symposium waarbij iedere branchegenoot welkom was. Kennis en ervaring delen om de sportbranche als geheel naar een hoger niveau te brengen, zoals hij ook zijn kinderen en medewerkers stimuleerde om continu beter te worden in hun vak. Dat was Peter Dankaart ten voeten uit.

 

In de afgelopen ruim halve eeuw heeft Peter samen met zijn gezin een prachtig sportretailbedrijf opgebouwd, dat zich in eerste instantie concentreerde in de regio Rotterdam-Den Haag. Alles binnen ‘handbereik’ om een maximale grip op de organisatie en het reilen en zeilen van de winkels te houden, zoals hij zijn keuze voor regionale groei verklaarde. Toch schroomde hij niet toen de gelegenheid zich voordeed om DAKA Sports uit te bouwen naar een bedrijf met een landelijke dekking via de overname van Telstar Megastores. En ondanks het feit dat hij de pensioengerechtigde leeftijd al ver achter zich had gelaten, zette hij zich met enorme energie, wilskracht en passie in tijdens het niet altijd gemakkelijke proces om de Telstar winkels te transformeren naar DAKA Sports en Intersport DAKA vestigingen.

 

Zoveel is zeker, ingehaald door de dood was Peter nog lang niet uitgewerkt. Alsof hij het naderend einde heeft voorvoeld, zei hij in het eerdergenoemde interview dat hij er geen enkele twijfel over had dat zijn kinderen het met elkaar zullen redden. “Ze hebben de drive om te blijven winnen van mij meegekregen. Ze hebben allemaal hun eigen talenten en ik hoop dat ze die nog verder zullen ontplooien dan ze nu al doen. Dan zullen ze het zeker redden. Daarbij besef ik terdege dat niemand onmisbaar is. Ook ik niet!”

 

Met Peter Dankaart is een aimabel mens heengegaan. Aimabel, omdat hij er niet voor wegliep om zijn twijfels en de minder aangename kanten van zijn gedrevenheid met anderen te delen. Zoals zijn eeuwige zoektocht naar balans tussen het ‘sociale’ en het ‘zakelijke’. En zoals de hoge eisen die hij aan iedereen in zijn omgeving stelde, waarbij hij geen compromissen duldde. Aimabel ook, omdat hij onbaatzuchtig was, anderen het beste gunde en hen stimuleerde en ondersteunde bij het bereiken van hun doelen. Een uniek mens, in al zijn gedrevenheid, gepassioneerdheid, ingetogenheid, liefde voor het sportvak en inzet voor de sportbranche. Zo zullen vele vakgenoten zich Peter Dankaart blijven herinneren.

Artikel info

Geplaatst op:
25-07-2017
Geplaatst door:
Zoetermeer Panters
Tags: zoetermeerdaka sportpanterssponsor

Speler ProfielSponsor Profiel


Daka Sport