Tijd om het spel in punten om te zetten voor Zoetermeer Panters

Seizoen: 2019/2020
Door: Zoetermeer Panters
Mogelijk gemaakt door
SPEKGLAD

De BeNe League gaat komend seizoen van start met elf teams. Alle deelnemende ploegen worden onder de loep genomen aan de hand van het vorige seizoen. In deze voorbeschouwingen ligt de nadruk op de selectie, de spelers om in de gaten te houden en natuurlijk een voorspelling. Ed Versteeve laat zijn licht schijnen op de nummer acht van het afgelopen seizoen: Zoetermeer Panters

Panters: Het afgelopen seizoen
Een eindsprint redde het seizoen van Zoetermeer. Op het moment dat Amsterdam er met het achtste en laatste play-off ticket vandoor leek te gaan, pakten de Panters met een uitstekende slotfase (zes punten uit vier duels) dat ticket uit de klauwen van Tigers. Een onwaarschijnlijke comeback in Geleen zette de kroon op het werk, maar de goal van Berry Donders op 0.8 seconden voor het einde in de thuiswedstrijd tegen Amsterdam bleek goud waard. Panters werd daarna in de play-offs weggeveegd in het eerste duel tegen Heerenveen. In het tweede duel daarentegen bood Zoetermeer juist heel goed weerwerk. Maar net als in heel veel duels vergat het zich te belonen en dus was ronde één het eindstation in de play-offs.

Aangetrokken & vertrokken
In de banken is Ondrej Kratky vertrokken. Hij neemt Amsterdam onder zijn hoede dit seizoen. Alex Andjelic zwaait nu de scepter bij Panters. Één ding staat als een paal boven water: de 78-jarige oefenmeester brengt een bak ervaring met zich mee. Goalie Lauri Ramö vertrok weer richting Finland om de studie daar af te ronden. Cas Neuman kwam over van CAIROX HIJS Hokij en zal met Kevin Riedijk uit moeten maken wie eerste keuze is tussen de palen. Ook Dean Versteeg en Martijn Geerligs (beiden Amsterdam) en Jim Gudden (Nijmegen) zien we komend seizoen in het shirt van Panters op het ijs. De tweede importplek, naast Dusan Kmec, wordt ingevuld met de komst van de Hongaarse aanvaller Ferenc Kocsis.

Vooruitblik
Vraag alle coaches naar een uitduel dat ze niet graag spelen, dan is de kans groot dat zij ‘Zoetermeer uit is altijd lastig’ zullen zeggen. Afgelopen seizoen bewees Panters meermaals dat het prima mee kon met de top-6 teams. Echter de duels tegen Herentals, Geleen, Heerenveen, Den Haag en Nijmegen leverden allen geen volle buit op. En daar ligt de mooiste uitdaging voor Andjelic: de power-play unit opvijzelen qua effectiviteit en de focus op het ijshockey 60 minuten lang volhouden. Met opnieuw vijf aanwinsten is de selectie in de breedte in ieder geval op orde en dat lijkt de ploeg ook echt nodig te hebben.

Keep an eye on:
Thomas Borgman, de nieuwe Captain van de ploeg. De gifkikker met nummer 13 is een type speler dat zijn ploeg op kan zwepen. Hij was vorig seizoen goed voor 32 punten (10G, 22A), maar zat ook vaak in de strafbank. Als hij dat laatste aspect onder controle kan krijgen, zal hij een belangrijke stempel op het team gaan drukken. Dusan Kmec bleek een gouden greep in de defensie van Panters afgelopen seizoen. Ondanks zijn 21 jaar is het een bonk van een vent, die fysiek ijshockey niet uit de weg gaat. Kmec zette en passant ook nog eens 24 punten (9G, 15A) op de borden. Benieuwd of hij het tweede seizoen nóg meer kan laten zien. Natuurlijk zal er ook speciale aandacht uitgaan naar Ferenc Kocsis: wij gaan nauwgezet volgen of hij zijn vooruitgesnelde statistieken kan omzetten naar offensieve slagkracht voor Zoetermeer.

Voorspelling
Wanneer Panters doet wat het moet (en vooral kan) doen dan kan het (naast het aanhaken bij Leuven) ook de stap naar de onderkant van de top-6 maken. Die potentie is er, maar dan zal Andjelic komend seizoen moeten hameren op consistentie en killer instinct voor het doel. Wanneer die twee facetten aanzienlijk verbeteren, zou er zomaar eens een sleeping giant op kunnen staan en een significante stap maken op de ranglijst ten opzichte van het vorige seizoen. Play-Offs? Jazeker. Maar welke plaats op de ranglijst heeft Panters eigenlijk zelf voor het grootste gedeelte in handen.

Bron: Face-Off

Mogelijk gemaakt door
SPEKGLAD